tudatterkep 2

Öngyógyulás - önfejlesztés

David R. Hawkins

remix Rácz Lajos

Az önismereti munka, és a Jósors-építés legfontosabb eszköze a Tudattérkép! Segít eligazodni a "zavarosban".
Amikor lélektani csapdákba, vagy zsákutcákba sodródunk, az tényleg olyan, mintha egy erdőrengetegben bolyonganánk térkép és iránytű nélkül. Hihetjük sokáig, hogy jó irányba megyünk, aztán mégis csak egy gödör, vagy szakadék szélén kötünk ki. Az itt látható tudattérkép eredetije a világhírű, megvilágosodott orvos-pszichológus, prof. David R. Hawkins  találmánya. A jobb átláthatóság, és könnyebben kezelhetőség érdekében végeztem rajta kisebb átalakításokat. Jelen verziójában főleg 20 év feletti felnőttekre alkalmazható. Ebben a megközelítésben a Tudattérkép alsó szintjei un. „elakadásos” övezetnek tekinthetők – a normál személyiség-fejlődésben előállt blokkok miatt.

A tudatszintekhez a „mesterkód” az életerő, életenergia mértéke, és rezgésszintje. A teljes skálát 5 jól elkülöníthető övezetre oszthatjuk:

 • az alsó négy szint (-7 és -4 között) a „szürke zóna”, a szégyen, depresszió, fásultság és félelem szintjei.
  Ezeken a lépcsőfokokon vészesen alacsony az életerő mértéke, és az energia rezgésszintje is... Szenvedés és fájdalom terheli az „itt élők” mindennapjait.
  A legalsóbb szintekhez tartozó sorstársaink szinte „nyelik” a körülöttük lévők energiáit. Némelyikük igazi „energia-vámpirként” szívja el szeretteitől, segítőitől az életenergiát – a túléléséhez.
 • A „türkiz zóna” sajátos csoportokat foglal magába. Itt már magasabb szinten áll és rezeg életenergia, hisz itt vágyak,  indulatok, önérzet és hiúság fűtik az embereket.
 • A -3., -2. és -1. szint „lakói” tehát már rendelkeznek jelentősebb mennyiségű energiával, ám ez az energia gyakran ellenséges, másokat sértő, hátrányt okozó módon nyilvánul meg.
 • Máskor pedig önromboló, önpusztító erőként teszi szenvedéstelivé gazdája életét. Ezeken a szinteken gyakori a veszekedés, ellenségeskedés, és bosszúállás. Az összeakaszkodók hamar kisütik, lemerítik egymás energia-készletét.
 • A negativisztikus gondolatok és az ellenséges indulatok tartósítják az alacsony rezgésszintet. Az energia-egyenleg a „szüke zónához” képest kevésbé, de ugyan csak negatív, deficites.
 • A határmezsgye a „homokszint”, a 0. emelet, vagyis a „földszint”. Az energia-szaldó itt nulla körül mozog. Az ide sorolható emberek magasabb energiszintje már bátor, kezdeményező tettekben nyilvánul meg. harcosként és bajtársként viszonyulnak embertársaikhoz – így aztán időnként bajba is kerülnek.
 • A 4. övezet (+1 és +4 közöt) a „kék zóna”. Ez itt már a pozitív, és kellően magas rezgésű energiák szintje. A bizalom, a barátság, elfogadás és csúcsteljesítmények lépcsőfokait találhatjuk ebben az övezetben. Az „itt élő” emberek energia-egyenlege egyértelműen pozitív. Több energiát adnak társas környezetüknek, mint amennyit „elszívnak”. A kék övezet képviselőivel jó együtt lenni. Az esetek többségében kölcsönös feltöltődéssel járnak a találkozások. Nincsenek fölösleges csatározások, a viták inkább a megoldásokat célozzák, mint mint a másik fél „legyűrését”.
 • A legmagasabb övezet (+5., +6., +7. szintek) a „lila zóna”. A szeretet, a béke és bölcsesség birodalma. Itt a szellemileg emelkedett kifinomult lelkületű sorstársainkat találjuk. Ha van szerencsénk találkozni velük a legmagasabb szintekről, pl. egy Mesterrel, az egy különleges élmény. Talán még megszólalnia sem kell, hogy érezzük a töményen áradó finom energiáit, és önfeledten töltődjünk tőlük.

Az 5 övezet egy alsó és egy feltő térfélen oszlik el. Alsó térfelet tekinthetjük a Balsors Félteke, a felső térfelet pedig a Jósors Félteke.

Ha tartósan, vagy túl gyakran tartózkodunk a Balsors térfelén, akkor az első számú életfeladatunk az, hogy életenergiánk és tudatszintün feljavításával feljussunk legalább a „földszintig”, a „sárga övezetbe”. 

Természetesen az alsó övezetekben is működőképesek maradnak bizonyos pozitív szokások és beállítódások. A térképen amiatt találunk zömében negatív jellemzőket, hogy a beazonosíthatóság könnyebb legyen.

A szürke zónában lévő emberek egy része elakadt, ottragadt, nehezen tud onnan kitörni. Mások viszont csak válságos időszakokban csúsznak ide vissza – akár a kék zónából is. Ha az itt töltött idő 20% fölött van, akkor ajánlatos aktívan és céltudatosan dolgozni a „felemelkedésen”.

A „pozicionálást” elvégezheted a vízszintesen, a tudatsíkok mentén is, és a függőleges „égövi” körívek mentén is. Érdekes összehasonlítani pl. a két szélső oszlopot/körívet. A baloldali oszlopnál szépen végigkíserhetők a lelkünk mélyén meghúzódó belső énkép fejlődési fokozatai, a „Senki”-től a Kishitűn, Harcoson, Realistán át az Önmegvalósítóig (és tovább). A Jobb oldali köríven az láthatjuk, hogy a személy milyen külső énképet, vagy Szerepet/Álarcot igyekszik mutatni a külvilág felé: pl. Senki -> Számkivetett, Túlélő -> Áldozat, Elnyomott -> „Alfahím”, „Kis-nagy én” -> „Nem-Akárki”, Harcos -> Bajtárs, stb.

A  hajterő oszlopában azokat a mélyen lüktető lelki sérüléseket, mozgatórugókat, lelki tartalmakat találhatjuk, amelyek „táplálják” az adott tudatsíkhoz tartozó energia-rezgést. Pl. ha valaki nem tud túllépni a koragyerekkori megaláztatásain (szülői zaklatás és hasonlók), beleragadhat a szégyen tudatsíkba, és ehhez igazodnak az érzelmei, a viselkedése, a tünetei és belső/külső énképe is.

A beállítódások oszlopban azokat a gondolkodási, ill. érzelmi reakciómintákat találjuk, amelyek ráépültek a hajtóerőkre, és aztán egymással kölcsönhatásban, egymást erősítve tartják fenn az adott tudatszintre jellemző lelki működést.

Az önértékelést tehát elvégezheted a sorok, és az oszlopok mentén is. Amelyik síkon a legtöbb "találatod" van, az a te jelenlegi tudatszinted. Lehet, hogy két ilyet is találsz, két eltérő övezetben: egy pozitívat a stabil időszakaidra, és egy negatívat a válságos időkre. (Ha nagy a baj, ide csúszol vissza.)

Miután a saját pozíciódat megtaláltad, folytasd a "térképezést" a számodra fontos személyekkel: szüleiddel, testvéreiddel, pároddal, barátaiddal, fönököddel, stb. (Célszerű jegyzetelni, rajzolni.)

Az eredmény mindig nagyon tanulságos. Az azonos, vagy eltérő pozíciók a Tudattérképen, sok konfliktus, félreértés, és zavar magyarázatát előrevetítik. 
Gondold át az értékelés tanulságait és üzeneteit, de óvakodj attól, hogy ezekre utalva bárkit minősíts, kioktass, megvádolj, vagy megsérts!

(A folytatásban végig gondoljuk, milyen is az élet az egyes tudatszinteken...)

Lépj be a Jósors világába!

Talán hihetetlen, de nemcsak a jelenedet, a jövődet,
de valójában még a múltadat is meg lehet változtatni...

Nyitott elmével

Nyitott szívvel

Együttérzéssel

Bölcs szeretettel

Elérhetőségeim:

Rácz Lajos pszichológus
tel: +36-30-247-7224
e-mail: racz.lajos7@gmail.com
cím: 1111 Budapest Budafoki út 10/B.

Ha kérdésed van, írd meg.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.